úterý 5. června 2018

bezlepkový toustový chléb

Tohle fakt miluju...recepty, které chutnají skvěle a přitom vzniknout tak nějak omylem. Přesně jako tenhle tousťák. Julie v poslední době reklamovala náš domácí chléb s tím, že má na ní příliš vykřupanou kůrku. Rozjela jsem tedy kolotoč pokusů a omylů na ten nejlepší tousťák s měkkou kůrkou. Trvalo to přesně dva měsíce než se konečně zadařilo a vlastně ve chvíli kdy jsem to vzdala a do pekárny sypala zbytečky mouk.....prostě řešení je někdy tak snadné stačí nehledat v tom vědu.



Potřebujeme:
165g schar mix B
65g rýžové mouky
60g pohankové mouky
200g mléka
200g vody
2 lžíce psyllia
2 vejce
60g ghí + cca lžíce na potření před vložením do trouby
lžička soli
lžíce rýžového sirupu
pytlíček sušeného droždí



Postup:
Vskutku jednoduchý vše jsem dala do domácí pekárny a zapla na program těsto. Kdo nemá pekárnu musí pěkně po staru. Nejdříve nechat vzejít kvásek a potom postupně vypracovat těsto a nechat na teplém místě vykynout dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Následně těsto přendáme do formy na chleba vyložené pečícím papírem.Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 min odpočívat a mezi tím si rozpálíme troubu na 250. Pečeme 15 min na 250 s hrnkem vody uvnitř trouby a následně troubu vyvětráme a pečeme ještě 15 - 20 min na 200. Po vychladnutí krájíme a podáváme třeba s domácí jahodovou marmeládou :)



Dobrou chuť Klára a Jirka

Žádné komentáře:

Okomentovat