čtvrtek 9. května 2019

Bezlepkový chléb bez hnětení

Loňský rok se u nás nesl hlavně ve znamení práce kdy jsme prací byly s Jirkou doslova zavaleni. Spolu s novým rokem přišla nečekaná stopka v podobě těhotenství a spolu s ním ruku v ruce i nechutenství a nevolnosti. Po měsících strávených převážně v posteli a na wc jsem dostala opět chuť se trochu více věnovat té naší bezlepkové kuchyni a vznikl tenhle ultra lehký chleba.



Jelikož se opět několikrát ukázalo, že jsem pravý vrah zahradník a kytky nemají u nás šanci přežít vzal i náš bezlepkový kvásek za své. Tento chléb je tedy z droždí, ale na chutnosti mu to neubírá a věřím, že jej ocení maminky věčně chvátající a nic nestíhající.

U nás doma se chleba peče denně a všichni si ho velmi oblíbili. Já ho miluji hlavně pro jeho jednoduchost typu všechno naházím do mísy růčo fůčo zamíchám a odložím stranou kynout. Ve dnech kdy vím že budu víc jak 5 h mimo domov ho rovnou strčím odpočívat do lednice a troufám si říct, že tenhle chleba se prostě vždycky povede.





Těsto:

2 hrnky schar mix B
1 hrnek jizerky
1/2 hrnku pohankové mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 a 1/2 hrnku vlažné vody
2 lžičky soli
1 lžíce oleje
1 lžíce octa




Postup:
V míse promícháme všechnu mouku a uprostřed uděláme důlek. do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme půl hrnkem vlažné vody. Když vzejde kvásek, přidáme zbytek vody a ostatní suroviny, důkladně promícháme, ale není potřeba nijak hnist prostě jen zamíchat aby se vše spojilo a propojilo. Mísu s těstem dáme igelitového sáčku nebo zakryjeme potravinovou folií a odložíme na další tři hodiny někam stranou ( Kdo nemá čas a potřebuje více času rovnou odloží mísu s těstem do lednice).

Po třech hodinách vyklopíme na pomoučněný vál a stočíme na dalších 30 -45 min do ošatky.

Mezi tím si rozpálíme troubu na 250.

Pečeme v litinovém hrnci zakryté 25 min na 250 a po té odkryté dalších 30 min.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce.



Je skvěly jen tak se solí a máslem nebo trřeba s domácí paštikou nebo třeba šunkou....skvělým čerstvým sýrem.....fantazii se meze nekladou.



Dobrou chuť Klára a Jirka




Žádné komentáře:

Okomentovat