pondělí 20. května 2019

Bezlepkový slaný koláč

Quiche jsou snad to nejvděčnější jídlo co znám. Je to přesně ten typ jídla do kterého naházíš co zrovna v lednici najdeš a navíc ho řadím mezi krabičková jídla, tzn. když potřebujete jídlo sebou na cesty, které bude dobré i studené.

Já mám ráda tenhle se spoustou cibule a porku, ale fantazie se meze nekladou naplnit jej můžete opravdu čím Vás napadne.....




Těsto:

200 g schar universal
150g másla
5 lžic studené vody
1/2 lžičky soli


Náplň:

bílá část z 1 porku
2 větší cibule
cca 150g anglické slaniny
2 vejce
200 - 250 ml smetany ke šlehání
150 g sýra ( eidam,gouda - co má kdo rád)



Postup:

Mouku, máslo a sůl zpracujeme na drobenku. Přidáme 5 lžic hodně studené vody a co nejrychleji vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme 30 - 60 min odpočinout v lednici.

Na lehce pomoučněné ploše si těsto vyválíme do kruhu o trochu většího než je koláčová forma ( moje forma má průměr 25 cm) za pomoci válečku přeneste do formy a těsto zatlačte k okrajům formy. Dejte na dalších 20 min chladit. Mezi tím si rozpalte troubu na 200 stupňů.
Těsto vyndejte z lednice  lehce propíchejte vidličkou a zatižte pečícím papírem na ktery nasypte fazole nebo ryži. Pečeme takto zakryté 20 min. Potom odkryjeme a dopečeme ještě dalších 10 min a troubu snížíme na 180.


Než se korpus upeče oloupeme a nakrájíme cibuli,porek a slaninu a na troše másla orestujeme.

V míse smícháme vejce a smetanu a přistrouháme sýr.


Upečený koláč naplníme cibulí,porkem a slaninou a zalejeme směsí smetany, sýra a vajec.

Pečeme na 180 cca 25-30 min.


Dobrou chuť Klára a Jirka

Žádné komentáře:

Okomentovat