úterý 29. srpna 2017

Borůvkový dort s čoko krémem

Naše dcera oslavila své první narozeniny.  Ideální příležitost k tomu vyzkoušet zase nějaký ten nový receptík a protože všem chutnalo, rozhodla jsem se s vámi o něj podělit :)



Korpus:

3 hrnky hladké mouky
lžíce jedlé sody
špetka soli
250 ml oleje
2 hrnky cukru
4 vejce
2 lžičky domácího vanilkového extraktu
200 ml mléka
hrnek borůvek ( případně třeba rybíz nebo jiné bobulky)

ze všech surovin si umícháme hladké těsto,které následně nalijeme do papírem vyložené formy         (průměr 20 cm a nebo dvě formy průměr 15 cm ).
Pečeme při 180 stupních cca 35 min čas je individuální každá trouba peče jinak.

Na krém si připravíme :

jedno celé máslo 250 g
hrnek moučkového cukru
čtvrt hrnku kakaa
hrnek smetany ke šlehání

Máslo společně s cukrem šleháme až do úplného rozpuštění cukru, potom přidáme kakao, extrakt a nakonec i smetanu a vyšleháme hladký a nadýchaný krém.

Na provlhčení korpusu jsem použila omáčku z lesních plodů, kterou jsem si připravila den předem.

Na omáčku:

hrnek mražených lesních plodů
2 lžíce cukru krupice

Ganache

50g smetany ke šlehání
100g bílé čokolády

Smetanu přivedeme k varu a odstavíme. Do horké smetany přidáme čokoládu a necháme chvilku odstát, tak minutku dvě. Pak za pomoci stěrky mícháme dokud se čokoláda plně nerozpustí. Kdo bude chtít ganache barvit, tak si před mícháním přidá ještě trochu gelového potravinářského barviva. Po vychladnutí za pomoci lžičky poléváme. Nejprve hrany dortu a potom opatrně vršek dortu.



Ovoce s cukrem společně svaříme na mírném plameni do zhoustnutí a ještě teplé přecedíme přes jemné sítko, aby nám tam nezůstala žádná jadýrka a nic podobného. Necháme volně vychladnout přikryté potravinářskou folií po vychladnutí můžeme hned použít.


Vychladlý korpus si třikrát prokrojíme a následně už jen sestavujeme, korpus,omáčka,krém.....
Po sestavení dáme na chvíli vychladnout do lednice a připravíme si ganache, kterou budeme vršek polévat. Když je dort již dostatečně zatuhlý ( stačí cca 30 min. ) tak si obmažeme boky a následně vršek dortu. Stěrkou zarovnáme nerovnosti a dáme na dalších 30 min chladit. nakonec již jen poléváme čokoládovou ganache a zdobíme dle fantazie.






2 komentáře:

  1. Tak ten vypadá skvěle! :)
    P.S. Možná bych změnila font písma, nebo písmo zvětšila. Špatně se mi to čte.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji hned jak to půjde si s písmem pohraji :D

    OdpovědětVymazat