pátek 23. března 2018

Bramborové houstičky

Jeden večer se mi poštěstilo a zcela vyjímečně u nás všechno spalo. Pustila jsem se tedy do výzvy na kterou jsem se už nějaký čas psychicky připravovala a to bezlepkové pečivo (rozuměj takové aby fakt chutnalo). Zatím z droždí, ale protože mi chybí kváskové pečivo chystám se i na bezlepkový kvásek tak možná časem i něco takového se tady objeví.






Tyhle houstičky předčily mé očekávání jsou opravdu chutné a voňavé a strašně dobré a to natolik, že u nás v noci řádil šotek a ráno na pekáči zbylo jen těch pár kousků co vidíte na fotce, málem ani nebylo co fotit protože Julie se zcela neomylně a hlasitě dožadovala svého přídělu takže fotky dělané opravdu na rychlo s dítkem visícím na Jirkově noze.

Pro přípravu těsta jsem použila pekárnu. Kdo pekárnu nemá postupuje klasickým způsobem voda droždí med nechat vzejít kvásek . Zbytek surovin vypracovat těsto a nechat kynout.







Těsto:
100g      teplé vody
1 sáček  droždí
2 lžíce    medu
1 vejce   lehce prošlehané
120 g     nastrouhaných den předem uvařených brambor
30 g       ghí
120 g     rýžové mouky
200  g    mouky schar universal
lžička soli
voda v rostřikovači
semínka nahoru na posypání





Postup
Vše jsem dala do domácí pekárny a zapla na program těsto.
Po vykynutí jsem z těsta vytvarovala bochánky, cca 10 bochánků uprostřed každý bochánek nařízla do kříže. Postříkala vodou z rozprašovače a posypala semínky. Nechala jsem ještě cca 15 min odpočívat než se mi rozpálila trouba.
 Pekla jsem na 180°C horkovzduch cca 15 - 20 min. Na dno trouby jsem položila nerezovou misku s vodou abych v troubě zvlhčila vzduch.


Dobrou chuť Klára a Jirka

2 komentáře:

  1. Moc děkuji za recept! Housky určitě vyzkouším a doufám, že konečně objevím něco, co mi bude chutnat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, budeme rádi za případný ohlas jak chutnalo za nás s toho co jsme ochutnali asi nejlepší :D

    OdpovědětVymazat