čtvrtek 26. ledna 2017

Čokoládové tartaletky

Tartaletky jsou úžasné, dají se udělat na milion způsobů a přitom jsou vždy chutné.
Já si v poslední době oblíbila tento recept.....



Těsto na cca 6 -8 tartaletek o průměru 12,5 cm nebo velká koláčová forma

Těsto:
200g           hladké mouky
20g             kakao
30g             hořká nastrouhaná čokoláda s minimálně 60 procenty kaka
1x               špetka chilli
1x               špetka soli
80g            cukru krupice
150g          velmi studeného másla
2 lžíce        vody ( podle potřeby je možné trochu vody přidat )


Krém:

200g           smetany ke šlehání
400g          bílé čokolády
200g          mascarpone
100g          másla




Dejte všechny sypké přísady do mísy, přidejte na kousíčky nakrájené studené máslo a vodu. Velmi rychle vypracujte tuhé těsto. Pracujte opravdu rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět více než je nutné.
Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice nebo na 30 min. do mrazáku.

Po uplynutí této doby si těsto vyndejte a rozválejte (dobře to jde za pomocí potravinové folie nebo pytlíku, který přiložíte z vrchu na těsto a přes to válíte nedoporučuji těsto příliš podsypávat zadělaly byste si dovnitř zbytečně další mouku, která tam není potřeba.
Těsto vykrájejte do formiček nebo celé přeneste do koláčové formy a okraje pěkně vymačkejte. Spodek propíchejte vidličkou a dejte ještě na 15 minut do mrazáku. Rozpalte si troubu na 180 °C horkovzduch.
Každou formičku vyložte pečícím papírem a vysypte fazolemi nebo např rýží a pečte cca 20 min. Potom sundejte papír a dopékejte ještě 5 min.

Mezi tím si v hrnci ohřejeme smetanu, přidáme k ní čokoládu a máslo a zahříváme dokud se vše nerozpustí.
Odstavíme z plotny a počkáme, až směs vychladne, potom do ní zašleháme mascarpone a naplníme již upečené a vychladlé tartaletky.
Potom vše uložíme do lednice nejlépe přes noc.
Zdobíme dle vlastní fantazie nejlépe čerstvým ovocem.





Žádné komentáře:

Okomentovat